Jäsentiedote

Hyvät seuran jäsenet

Elämme maaliskuun alkua ja kevät antaa vielä odottaa tuloaan. Käyn aluksi läpi joitakin ajatuksia/huolia, jotka ovat nousseet esiin Suomen Golfyhteisössä sekä koko urheilumaailmassa ja myös meillä johtokunnassa.

Asia 1: Pitkänajan talous

Seuramme palkkalistoilla on päätoimisena 3,6 henkilö, joidenka palkat pitää maksaa säännöllisesti kuukausittain. Tulot kerääntyvät pääosin pelikauden aikana huhti-syyskuun aikana. Siksi talviaika onkin välillä melkoista kituuttamista. Onneksi tietty määrä maksaa maksunsa ennen vuoden vaihdetta saaden sovitun alennuksen. Tänä vuonna ennakkomaksajien määrä oli totuttua pienempi. Siksi on tärkeätä, että loput pelimaksut maksetaan eräpäivään mennessä (31.3). Ja toivotaan, että yleinen kustannustason nousu ei heijastu golfin pelaamiseen ja voimme pitää saavuttamamme jäsenmäärän 1.071.

Toinen talouteen ja palveluun liittyvä huoli ovat nousevat kustannukset. Kustannusten nousu koskettaa sekä meitä yksittäisiä ihmisiä että myös golfseuroja. Uhkana on, että kustannukset nousevat niin nopeasti ettemme pysty reagoimaan. Tämä voi johtaa siihen, että seurana emme pysty investoimaan jatkossa halutulla tavalla. Myös palvelutaso voi kärsiä.

Kasvava ongelma on osaavan työvoiman saatavuus. Tai oikeastaan kyse on vaihtuvuudesta. Viime vuoden caddiemastereista vain yksi jatkaa. Edellisen kautena kaikilla oli jo vuoden kokemus caddiemasterina toimimisesta. Mutta onneksi meillä on palvelupäällikkö (Antti), joka pystyy ja osaa kouluttaa uudet tulokkaat tehtäviinsä. Ongelma näkyy myös kentänhoidon puolella, mutta meillä on vankka ryhmä vakiotyöntekijöitä, jotka palaavat keväällä remmiin. Mutta tämä vaihtuvuus on meille normitilanne, kun vakituisiin ei yksinkertaisesti ole varaa.

Asia 2: Vapaaehtoistyö seurassamme

Kog on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö yhtiömuotona ry.  Vapaaehtoistyö on seuralle tärkeätä, koska kaikkea ei ole varaa ostaa ulkopuolelta. Toinen tärkeys tulee yhteisöllisyydestä. Tunnettu tosiasia on, että niissä seuroissa, joissa on tehdään paljon vapaaehtoistyötä, jäsentyytyväisyys on yleensä tosi hyvällä tasolla. Vapaaehtoistyötä voi tehdä joko organisoidulla tavalla tai spontaanisti. Spontaanius tarkoittaa esimerkiksi, että vie pöydän astiat keräilypaikkaan, ottaa talteen kentällä olevat roskat tai ilmoittaa havaituista puutteista kentällä. Organisoitu tarkoittaa esim. toimikuntatyöskentelyä, tuomarina toimimista tai talkoisiin osallistumista. Kukin voi valita oman tapansa ja kaikkien panosta tarvitaan. Pahin skenario on, että nykyinen liiketoimintamalli muuttuu siten, että kaiken työn tekevät palkolliset tai ne ostetaan ulkopuolelta. Silloin pelaaja on vain asiakas ei yhteisön jäsen. Siksi kaino pyyntö. Lähtekää mukaan vapaaehtoistyöhön ja osallistukaa vaikka kevättalkoisiin. Miettikää paljonko enemmän 200 ihmistä saa aikaan 50 sijaan tekemällä 2-3 t työtä seuran eteen. Tekee hyvää sielulle ja ruumiille.

Asia 3. Harrastamisen hinta

Viime päivinä on puhututtanut varsinkin junioreiden urheilun harrastamisen hinta. Tuore esimerkki on salibandyn pelaamisen vuosikustannukset. Vaikka lehdistössä olleista luvuista otetaan puolet pois, golfin harrastamisen kustannus seurassamme on junioreille edelleen aivan eri tasoa. Eli vinkatkaa tuttavianne, että golfin harrastaminen junioritasolla on meillä edullista.

Alkuvuoden talous on kulupuolen osalta kehittynyt kutakuinkin suunnitellusti. Tulopuolen suuri yllätys oli, että joulukuussa pelimaksuennakkoja tuli vain noin puolet aikaisempien vuosien tasosta. Mitä tapahtuu, kun pelikausi alkaa. Jääkö pelaaminen väliin. Sen kevät näyttää.

Investoinneista uudet pumput on tilattu ja asennetaan huhtikuussa. Sadetusjärjestelmän rakennuksen toinen vaihe on runkoputkien veto ja kytkeminen uuteen automatiikkaan. Sen osalta voi vain todeta, että kustannukset nousseet merkittävästi ja mietimme vaihtoehtoa, jossa työn osuus tehtäisiin hieman toisin järjestelyin. Mutta sekä toisen että kolmannen vaiheen, jossa sadetusputket viedään väylille ja kytketään runkoverkkoon, toteutus on kiinni taloudellisesta kehityksestä. Mutta sen näemme kesän puolivälissä, jolloin on päätösten aika.

Nyt pois synkkyydestä ja miettimään lähenevää pelikautta. Kauden valmistelu on hyvällä mallilla. Kilpailukalenteri on valmis. Mailansäilytyspaikkojen vahvistus (ja maksaminen, lasku löytyy nexgolfista) on käynnissä. Uusi digitaalinen väyläopas on valmis ja löytyy kotisivujemme etusivun alaosasta. Käykää tutustumassa ja suunnittelemassa tulevan vuoden kierroksia. Ensimmäiset greencard-kurssit ovat täyteen varattu. Ja simulaattorin käyttö on kiitettävästi lisääntynyt. Harjoitusalue avataan heti kun se vain on mahdollista. Kenttähenkilökunta omilla toimilla pyrkii nopeuttamaan lumen/jään sulamista. Ja harjoitusalueen oikean puolen suojaverkko saatiin valmiiksi syksyllä ja toivon mukaan vähentää merkittävästi pallohävikkiä.

Ei muuta kuin antoisaa alkavaa pelikautta

Koko ajan mielessä on strategian visiomme: Kokonaisvaltainen pelikokemus Suomen kauneimmalla puistokentällä. Pienin askelin visiota kohti