Avaimet onnistuneeseen golfkierrokseen 

Ihana päästä taas pelaamaan, ajattelen, kun astelen golfklubin pihamaalle ihastellen siistiä ja vihreää ympäristöä. Ympärillä kulkevat ihmiset tervehtivät, saaden aikaan tunteen, olen yksi meistä, klubimme jäsen ja tasavertainen, riippumatta kokemuksista ja tasoituksista.

Siirryn ajoissa tiiauspaikalle ja tervehdin kanssapelaajat. Jos he eivät ole tuttuja, esittäydymme kanssapelaajien kesken.

Kiva, kun kaikki on ajoissa paikalla ja pääsemme kiireettömästi omalla ajallamme pelaamaan. Tarkistan vielä, että green-haarukka ja varapallo on taskussani ja huomioin millaisella pallolla aloitan pelini, jotta tunnistan sen sitten pelikentältä.

Valitsemme pelijärjestyksen heittämällä tiin ja maahan tippuessaan sen kärki osoittaa ensimmäisen lyöjän ja seuraavat siitä myötäpäivään.

Kunnioitamme lyöntivuorossa olevaa rauhoittamalla liikkumisen ja hiljennymme taataksemme keskittymisrauhan. Tiiiauspaikan vierellä seuraamme lyöntiä ja sen sijoittumista, jos lyöjä itse ei huomaa pallonsa suuntaa. Pelaajan taakse ei kuitenkaan mennä keskittymistä häiritsemään. Kun kaikki on lyönyt pallonsa, odotetaan että viimeinenkin on laittanut mailansa bägiin ja olemme valmiit siirtymään kentälle.

Kentällä suuntaamme jokainen kohti omia pallojamme. Lyömisen kentällä aloittaa hän, jonka pallo on jäänyt lähimmäksi. Muut huomioivat turvallisuuden etenemisessään, kun kaverit lyövät palloaan. Peli kulkee sujuvasti ja kanssapelaajat seuraavat mahdollisuuksien mukaan myös kavereiden lyöntilinjoja, jotta pallon etsimiseen ei kuluisi lisäaikoja. Pelikavereilta voi aina kysyä, jos säännöt ovat unohtuneet ja varsinkin jos kysymyksessä on kilpailu, on niitä erityisen tärkeä noudattaa.

Muistamme, että pallon etsimiseen voidaan käyttää korkeintaan 3 min ja lähellä olevat pelikaverit voivat auttaa pallon etsinnässä. Jos palloa ei löydy, jatketaan peliä eteenpäin sääntöjen mukaan (varapallo). Lyönnin voimasta irtoavat nurmidivot etsitään ja lyöntijäljet korjataan. Kentän kunnosta huolehtiminen on meidän jokaisen velvollisuus ja tähän kuuluu myös bunkkerissa jälkien peittäminen haravoiden pinta tasaiseksi. 

Roskille varatut asianmukaiset paikat löytyvät polkujen varrelta. Siisti ympäristö on meidän jokaisen nautinto.

Viheriölle lähestyessä huomioidaan jo kärryjen siirtäminen seuraavaa tiiauspaikkaa ajatellen, näin peli on sujuvaa takana tulevia huomioiden. Viheriö-alueella korjaamme mahdollisen alastulojäljen ja merkkaamme pallomme, varsinkin jos sen on puttaajan lyöntilinjalla tai häiritsevästi sen lähettyvillä. Puttaajalle annetaan keskittymisrauha siirtymällä etäämmälle ja hiljentymällä, emme astele lyöntilinjalle ja huomioimme mahdollisen häiritsevän varjon. Kun ryhmän viimeinen on saanut onnistuneesti pallon reikään siirrytään seuraavaan tii-boxiin next-tee -kylttejä seuraten.

Sen jälkeen on aika tulosten merkkaamiselle sähköisenä tai tuloskorttiin. Pelaamisjärjestys määräytyy joko perinteisesti tuloksen mukaan tai ready-golf:ina eli kuka on ensimmäisenä valmis. Sovittu käytäntö kannattaa lähtiessä sopia.

Fore-huuto, varoitukseksi väylän ulkopuolelle lentävästä pallosta on jokaisen ryhmän jäsenen tehtävä, kun sen huomioi. Jos foren jostain toisaalta kuulee, reagoidaan siihen mahdollisuuksien mukaan suojautumalla.

Epäonnistuneissa lyönneissä muistamme hillitä tunteemme, välttäen tarpeettomia voimasanoja tai olosuhteiden syyttelyjä. Ylläpidämme rentoa ilmapiiriä ja positiivisella mielellä uskomme myös hyviin onnistumisiin. Kehut ja kannustukset ruokkivat hyvää fiilistä pelikentällä.

Jos huomaamme, että edessä oleva ryhmä on jo häipynyt näköpiiristä ja takana oleva ryhmä lähestyy, nopeutamme peliämme tai annamme heille mahdollisuuden ohittaa, jolloin peliin saadaan sujuvuutta ja aikataulut pysyvät.

Tauolla huomioimme myös edellä menevän ryhmän ja aikataulutamme taukoajan ryhmän lähtöjärjestyksen mukaan.

Viimeisellä väylällä, viimeisen puttauksen jälkeen herrasmiehet poistavat lippalakkinsa ja tarjoavat kiitokseksi kättä. Mukava kierros, uusia tuttavuuksia ja hyvää peliseuraa taas takana.

Tällä kierroksella taas tulin vakuuttuneeksi, miksi Golf on minun harrastukseni. Se on yhteisöllinen, huomioiva, tasavertainen, kohtelias ja innostava ilmapiiri, jossa myös urheilullinen ilo on mukana.

Mukavia pelejä kaikille!

Keijo Myllymäki

Kapteeni